De fleste av oss drømmer nok om hvordan de ville være å bo på en øde øy og gjemme seg unna både jobb og bekymringer. Men visste du at du ikke trenger å dra til den andre siden av jorden for å finne en? Litauens innsjøer har rikelig med fantastiske beboelige og ubeboelige øyer, holmer og halvøyer. I gamle tider var øyene elsket av overklassen, hvor de bygget slott, sette opp hytter, jaktet og festet. Noen øyer har fortsatt ruiner av bygningene fra middelalderen. Et av de berømte stedene er Castle Island, som ligger ved Galvėsjøen, Trakai. Stedet er populært å besøke blant reisende som har tatt en tur til det praktfulle Trakai slottet. 

Slottet ble gjenoppbygget basert på dataene fra arkeologisk forskning, og kun fundamentet er fra den mørke middelalderen. Inne på slottet holdes i våre dager utstillinger av arkeologiske funn, som bidrar til læren om hvordan folket levde her i middelalderen. Man kan komme til øya over broene som forbinder den til Trakai eller ta en romantisk rotur i båt man kan leie av lokalbefolkningen. Det antas at et lignende slott stod på øya som ligger i Plateliai-sjøen i det 11. århundre, og at resterne av slottet Žygimantas Augustas er sunket til bunnen av denne innsjøen. Interessant nok er trébroen som en gang koblet til den tidligere befolkningen av Šventorkalnis og Slotts øya godt bevart under vann, og du kan se ruinene av den hvis du dykker i området.

Slotts øya på Plateliai er ikke stor, bare fem og en halv hektar, men den er pittoresk og rik på vegetasjon. Centenaria eik og bjørk vokser på øya, og den rikelig blomstrende hule Corydalis står på den røde listen over utryddningstruet vegetasjon. Her finner du også en annen utrolig vekst – Strobilomyces strobilaceus, som er så forelsket i øyas økosystem at den ikke vokser noe annet sted i hele Litauen.

Dette er ikke så kjent, men en større Briedsalė-øy utsmykker også Plateliai-sjøen. Denne øya var en gang full av ville dyr og elg likte seg spesielt godt her. Det var slik øya fikk navnet sitt. Du vet sannsynligvis allerede hvor overklassen og deres gjester bosatte seg på Castle Island for å gå på jakt. I dag vil du ikke se noen elg her, og store deler av øya er dekket av sumper. Imidlertid finnes det noen interessante grupper dyreliv her: vanlige fiske ender, vanlige dykke ender, andre sumpfugler og små dyr.

Ikke mange vet at den lille holmen som ligger i Ilgis Lake, distriktet Varėna skjuler en vakker og romantisk historie. En gammel eik vokser på øya som heter Love (orig. Meilė). For lenge siden trodde man at en kjærlig velsignelse som ble gitt av dette treet, ville beskytte kjæresteparet mer kirkens løfter. Kjærestepar gikk til treet i håp om at det hellige treet, etter å ha lyttet til kjærlighetserklæringen, ville velsigne dem med trofasthet og evig kjærlighet. I dag fører en liten bro over til øya fra herregården Ilzenburgas, som også fikk navnet Love (orig. Meilė). 

Baluošas-sjøen i distriktet Ignalina ligger utsmykket i øyer. Det er hele syv øyer i den. Den største av øyene, Ilgasalė, er interessant, fordi det har en egen liten innsjø dannet i midten, kalt «The Eye of Baluošas». Denne øya er den eneste laget akkurat på denne måten i Litauen. Vannfugler som klekker ut ungene sine der, elsker strendene som er rikelig dekket av liljer.

Både øyene og halvøyene i Litauen er interessante. En av de mest kjente er Naglių Cape i Neringa. Halvøya som løper fra Juodkrantė til Curonian Lagoon ble dannet da en nærliggende skog ble kuttet ned og sanddynene ble blåst av vindene og begynte å bevege seg mot vannet. Øya fikk navnet etter en landsby som en gang sto her. Landsbyen ble begravet av den bevegelige klippen og folket flyttet til andre bosetninger. Du kan se Naglių cape når du reiser rekreasjonsveien til Naglių-reservasjonen. Bare vær forsiktig og vær oppmerksom på naturen – disse områdene har rikelig med vegetasjon, dyr og små dyr, som står på den røde listen over utryddningstruede arter.

Blant alle halvøyene i innsjøer er det verdt å besøke Dringis cape i distriktet Ignalina. Den lange og smale halvøya strekker seg til midten av sjøen. Den grunne sandstranden som omgir den, frister fiskere som nesten alltid kommer tilbake med masser av fisk. Halvøya er nesten helt dekket av sumpskog og er anerkjent som en del av naturarven.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.