Gamle baltiske stammer, og moderne litauere med dem, har aldri hatt gode forhold å forsvare seg i fra naurens side. Litauiske sletter var ikke gode å gjemme seg på, eller å kjempe tilbake. Derfor brukte våre forfedre å grave og bygge festninger for sine bosetninger med egne hender. De fleste av disse strukturene som ble gravet for tusenvis av år siden er fortsatt bevart, og de kalles hauger. Hauger som dette er spesielt for den baltiske kulturen, siden andre land og steder pleide å ha tilstrekkelige naturlige forhold for bosetting. Historikere hevder at de første haugene kanskje ble dannet allerede rundt 1000 f.Kr. Om lag 850 hauger som dette er bevart i Litauen. Alle minner om en rik historie, og du kan føle atmosfæren nå du besøker disse unike vitnene om de baltiske stammenes liv.  

Noen av de mest kjente og største i Litauen er Kernavės høyden. Fem hauger som ligger i byen Kernavė i Širvintos-distriktet, er inkludert i listen over UNESCO-verdensarvliste. Selve byen puster fortsatt i middelalderens ånd, er også beskyttet. Festivaler med levende arkeologi finner sted her om sommeren, hvor man kan oppleve en imponerende gjenskapning av gammelt håndverk, musikk fra middelalderen og man kan til og med prøve ulike måltider fra den tiden. Det er imidlertid veldig spennende å besøke Kernavė-høydene uansett sesong. Du bør virkelig se den rike historien eller reise rundt Kernavė med en egen guide. Når alt kommer til alt, ser Aukuras (alteret) høyden mye mer imponerende ut når du kjenner hemmelighetene og historiene. Det er noen historikere som tror at en gang brukte prestene å passe på alteret for gudene her på denne haugen. Andre historiske kilder forteller om herskapshuset i Duke Traidenis, som pleide å stå her.

Høyden i Palanga, også kjent som Birutės Hill, er også veldig populær blant turister. Historikere tror at et tempel pleide å stå på dette stedet fra det 9. til 15. århundre. Prester benyttet ikke bare stedet til å utføre ordinanser, det ble også brukt til å overvåke bevegelser av himmellegemer, ifølge hvilke de kunne forutse de nærliggende tragediene og få prognoser for været. En av de vakreste litauiske kjærlighetslegendene er knyttet til denne høyden. En gang var det trolig et alter for gudinnen Praurimė på denne høyden. Brannen i dette alteret var tilsynelatende holdt av en renhjertet gudinne som heter Birutė. Når hertugen Kęstutis, en ridder fra krigen så jenta, ble han forelsket i henne fra første øyekast, og fridde til henne. Birutė sa ja, og hertugen tok henne med seg tilbake til Vilnius. De fikk en sønn de kalte Vytautas, som senere ble en stor hersker og erobrer. Når du besøker haugen i Palanga og vet om historien og legendene, bør du virkelig ta deg tid til å se på alle underverkene rundt dette stedet – Amber-museet, Count Tiškevičiai Manor og Botanisk hage. Østersjøen er også i nærheten, så du vil mangle aktiviteter å fylle dagen med.

Du finner en annen interessant høyde i Dubingiai, i Molėtai distriktet. Høyden finner du på halvøya i Asveja-innsjøen. Det antas at et tre-slott pleide å stå her på høyden på 1400-tallet, for beskyttelse fra angrepene av Livonian Ordenen. Stedet for det gamle slottet i Dubingiai anses å være det største i Litauen, og det foregår et stort antall arkeologiske utgravinger på dette stedet, hvor ruinene til en gammel kirke og slottet Radvilos også er funnet, akkurat som gjenstander fra de adelige. Turstiene går over hele området, i ruinene av kirken og de bevarte ruinene av slottet. Og når du er ferdig med historiske og arkeologiske funn, gleder Asveja Lake seg til å gi deg fred og ro, eller til og med en fiskefangst. Omgivelsene i Dubingiai er også kjent for et stort utvalg av imponerende og rene badevann; Derfor kan besøket her bli en virkelig fascinerende attraksjon i tillegg til alle de andre sommeraktivitetene. Å besøke dette stedet om vinteren når innsjøen er frossen, er like fantastisk som om sommeren.

Hvert distrikt i Litauen har større eller mindre høyder. Se dem når du er her – de er virkelig verdt å stoppe ved og nyte utsikten når du går forbi. Du kan kanskje til og med tilbringe hele dagen her og lære litt om litauisk historie.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.