Det interessante Litauen: steiner, huler og groper

Det er ikke alle som vet at i Litauen finner man grotter, mystiske endeløse groper og stein-berg vasket bort av vannet for tusenvis av år siden. Slike spennende naturfenomener er sjeldne i Litauen, og har alltid vært innhyllet i mystikk og legender for å forklare opprinnelsen av dem. Flere av disse fenomenene kan ikke engang …

Ta en titt fra oven – Fjellene, åsene og klippene i Litauen

Ved første øyekast kun sletter og skoger, men når du tar en nærmere titt, skjuler landskapet i Litauen mange underverk. Isbreene, som flyttet seg over Litauen for tusenvis av år siden, formet bakker, åser og klipper. Baltene som bodde i disse områdene i gamle dager bygget sine slott, alter for gudene og plantet de seremonielle …

De vakreste øyene i Litauen – små stykker av himmelen nær hjemme

De fleste av oss drømmer nok om hvordan de ville være å bo på en øde øy og gjemme seg unna både jobb og bekymringer. Men visste du at du ikke trenger å dra til den andre siden av jorden for å finne en? Litauens innsjøer har rikelig med fantastiske beboelige og ubeboelige øyer, holmer …

De naturlige underverkene i Dzūkija – hvilke steder bør man besøke?

Dzūkija – Litauens minste befolkede region, inviterer besøkende til å komme seg bort fra byens kjas og mas til besøk i tette skoger, mystiske myrer og etnografiske landsbyer som ligger godt bevart den arkaiske ånden. Dzūkija-naturen har mye å tilby de mest nysgjerrige reisende: Bubbling Eye of Ella, endeløse Devil Spit, imponerende klipper, forbannede innsjøer …

Hundreårige litauiske trær – naturrikdommer bevart av folk

Litauerne har elsket og æret deres skoger helt siden antikken, og hundreårige trær anses å være hellige. Respekten for de mektige eikene, asketrærne, lindetrærne og furutrærne kan føles den dag i dag. Ca 250 trær i Litauen har blitt anerkjent som beskyttede naturmonumenter. Blant dem er et av de eldste trærne i Europa – Stelmužė …

Eksponering bringer liv til fortiden

Hvilke bilder ser du for deg når du hører ordet «eksponering»? Ofte er disse bare bakker, merkelige bergarter og meningsløse ved første blikk. Men når vi snakker om eksponering, bør vi glemme ordet «meningsløs». Når egentlig denne naturarven er som ett oppslagsverk som forteller oss om jorden, havet og skogene, klimaet eller til og med …

Parkene på litauiske herregårder og slott – Håndlagede mesterverk av mennesker og natur

I gamle dager var parkene i de litauiske herregårene kun åpne for herrer, grever og andre adelige, men i dag er hver og en som ønsker å unnslippe byens mas og høre på rike historier velkommen. De eldste parkene i litauiske herregårder ble etablert i XVII århundre, og noen blir fortsatt tatt vare på og …

Forbannede og velsignet – Hva gjemmer de største steinene i Litauen?

Litauen er ikke et veldig steinete land, så de uvanlig store steinene ligger i det flate landskapet og i skogene har alltid rørt ved folks fantasi. Hvordan kom en ensom stein som veide noen hundre tonn seg ut på slettene? Kanskje datt den ut av sekken mens de løp? Eller kanskje de underjordiske skjulte sine …

Litauens sanddyner – en stadig skiftende og skjør skjønnhet

Litauiske sanddyner, som stadig blir omformet av vinden, viser oss hvor fantastisk og stadig skiftende skjønnheten er skapt fra naturens side. Ifølge historiske kilder pleide sanddynene i sjøkanten å være mye høyere, og pleide å minne om store sandfjell. Og lyden av sanddyner som stupte i vannet kunne høres fra flere mil unna. I våre …

Hauger – en unik arv i balternes historie

Gamle baltiske stammer, og moderne litauere med dem, har aldri hatt gode forhold å forsvare seg i fra naurens side. Litauiske sletter var ikke gode å gjemme seg på, eller å kjempe tilbake. Derfor brukte våre forfedre å grave og bygge festninger for sine bosetninger med egne hender. De fleste av disse strukturene som ble …

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.